06 – Eigen Huis & Tuin – Tuinen
Van binnen naar buiten
Na alle positieve en lieve reacties op mijn blog over mijn interieurontwerpen voor Eigen Huis & Tuin ook een blog over mijn styling van de tuinen, want ook daarvan heb ik er heel veel en met veel plezier gedaan. Een ander proces, maar met hetzelfde doel: mooie dingen en vooral mensen blij maken.
Het begin
Na het inplannen van de tuin stylingklus, in de jaren dat ik alle tuinen deed was dat twee keer per maand, kreeg ik als eerste de locatiefoto’s van de tuin in huidige staat en het nieuwe ontwerp. De ontwerper van de tuin was in verreweg de meeste gevallen van de vaste ontwerper en hovenier Huib Schuttel maar er zijn in de loop der jaren ook verschillende gastontwerpers geweest. Meestal hoorden daar ook foto’s van het interieur van de bewoners bij, zeker wanneer daar bij het ontwerp ook rekening mee was gehouden. Het gevoel van binnen naar buiten is iets wat veel mensen aanspreekt doordat de tuin vaak letterlijk een verlengde van de woonkamer is. Daarna sprak ik alles, van bestrating tot beplanting en van toegepaste kleuren tot de definitieve materialen in detail door met de ontwerper om echt een goed beeld en gevoel te krijgen bij zijn idee van de look and feel die hij voor ogen had en zijn eventuele ideeën voor de styling. Erg belangrijk, aangezien ik de styling echt ondergeschikt wilde houden aan het ontwerp maar wel zo samengesteld dat het de tuin wel echt afmaakte en het ontwerp daarmee versterkte.
Uitgangspunten
In de jaren dat ik werkzaam was voor EH&T is er van alles langsgekomen: van een balkontuin in een vinexwijk tot een patio in een pitoresk dorpje en van een stadstuin in hartje Amsterdam tot en met een watertoren op het platteland. De uitgangspunten waren vanzelfsprekend net zo divers. De bewoners hadden zo hun wensen en de ontwerpers hun ideeën en die dingen samen maakte dat er soms heel herkenbare thema’s en soms wat conceptmatigere begrippen als kapstok werden toegepast. Zo heb ik bijvoorbeeld een Chinese tuin, een Ibiza loungetuin, een Hollandse watertuin, een Bourgondische tuin, een organische wintertuin etc. etc. gestyled echt te veel en te divers om op te noemen. Ook die afwisseling en daardoor elke keer weer een nieuwe uitdaging maakte het extra leuk.
De proces
Met alle informatie van de ontwerper en na overleg met de producer over eventuele sponsoren ging ik aan de slag. De grote meubelen die in mijn ogen goed zouden combineren met het ontwerp zoals tuinbanken, stoelen en tafels zocht ik voornamelijk online. Daarin probeerde ik eigenlijk altijd wel meerdere moodboards en combinaties te maken zodat er wat te kiezen viel, vaak kon het toch nog een aantal kanten op qua sfeer. Deze voorstellen besprak ik dan weer met de ontwerper en meestal zat er een goed en passend voorstel bij waarmee de producer verder mee aan het werk kon. Wil de leverancier meewerken, kan er op tijd geleverd worden, is er een sponsor, etc.. Ook dat lukte meestal, want veel bedrijven vinden het leuk om hun spullen bij een goed bekeken programma terug te kunnen zien. Maar soms ook niet, of niet op tijd, of er was bijvoorbeeld alleen een verkeerde kleur of maat op voorraad. Dan kwam de nog grotere uitdaging van het vinden van goede alternatieven…
Shoppen
Natuurlijk moest er voor de tuinen ook geshopt worden :) Met het moodboard, de gekozen meubelen, het ontwerp, foto’s van de beplanting, de verfstalen, de foto’s door Huib of de producers die me al waren opgestuurd van de vorderingen, en niet onbelangrijk: een budget waarbinnen ik moest blijven ging ik shoppen.
En dat waren vaak karren vol; zeker in een tuin werk je met wat grotere spullen, zoals grote potten, kussens en plaids en daar heb je zo een kar mee gevuld. En als allerlaatste de vers boodschappen en soms bloemen om het helemaal af te maken. Ik hou ervan om de styling ook tot in detail compleet te maken; in een stoere tuin past op een robuuste snijplank bijvoorbeeld een heel mooi ambachtelijk brood en in een gestileerde tuin juist sushi in passende kleuren op bijvoorbeeld een minimalistisch rechthoekig bord. Kortom: ook de laatste dingen zijn een uitdaging want wanneer je ook dat gedeelte van de styling niet aanpast aan het geheel kun je het ook zomaar minder mooi of zelfs storend maken. Uiteindelijk moet de styling zo vanzelfsprekend zijn dat het pas opvalt wanneer het niet klopt.
Belangrijk
Natuurlijk vind je je werk als styliste belangrijk, maar in het geval van de tuinen maakte het het plaatje ook wel echt compleet of was het voor het echte effect onmisbaar. De tuinen worden namelijk het hele jaar door gemaakt en er wordt zoveel mogelijk met grote en liefst al groene en bloeiende planten gewerkt maar het seizoen werkt niet altijd mee. Je kunt je wel voorstellen dat het in het vroege voorjaar niet meevalt om een tuin te maken die er bij oplevering in de basis al helemaal lekker uitziet. Bomen nog kaal, bollen geplant maar nog lang niet opgekomen, struiken geplant maar nog lang niet in bloei en ga zo maar door. Reden te meer dus om met de styling echt het verschil te maken en de beoogde sfeer goed neer te zetten.
Slecht weer of juist te mooi
Ook zoiets, je staat er waarschijnlijk niet bij stil op zaterdagavond voor de tv maar het regent, stormt of sneeuwt ook wel eens. Dat kan om te kunnen filmen best wel eens lastig zijn en dat betekent wachten, wachten en dan wanneer het even kan letterlijk tussen de buien door snel draaien en alle styling telkens naar binnen en weer naar buiten zodat dat droog bleef. Zo hebben we als team heel wat uurtjes met zijn allen in een vreemd huis doorgebracht, gezellig maar soms ook…
Gelukkig is er (bijna) altijd een moment waar op het wel kan en soms is het ook zo dat het weer juist de kers op de taart is. Een warme wintertuin met een buitenhaard onder een overkapping met een lekkere plaid en warme choco en SNEEUW! Daar heb je weinig fantasie voor nodig.
De laatste draaidag
Het moment van de waarheid: heb ik genoeg en heb ik de goede spullen uitgezocht? De tuin was dan eigenlijk helemaal klaar maar zonder de styling voelde dat nog niet zo. Vlak voor de lunch had ik mijn styling meestal uitgepakt en gesorteerd en kon dan als cast en crew gingen eten beginnen. Tijdens de lunch gewoon om praktische redenen, dan hoefde iedereen zo kort mogelijk op me te wachten en werd er niet gedraaid in de tuin. Met de regisseur besprak ik vooraf hoeveel en waar de styling er al in kon, want ook het stylen was soms een onderdeel van het programma. Regelmatig werden bijvoorbeeld de tafels en stoelen door Lodewijk of Tom op beeld in de tuin geplaatst of -nog spannender- de tuin in gehesen maar waardoor ik daarna pas echt aan de slag kon.
De oplevering
Het leukste moment voor de bewoners die in het gunstigste geval nog helemaal niets gezien hadden. Er waren zelfs mensen bij die hun huis even lieten voor wat het was en ergens anders gingen logeren om maar niet in de verleiding te komen (of in de rommel te zitten?). De reacties waren altijd bijzonder, want hoe leuk is het om in een compleet nieuwe tuin te komen die naar jouw wensen door vakmensen gerealiseerd is en waar je zelf niets aan hebt mogen en hoeven doen!