07 – DIY met kinderen
Samen doen
Misschien omdat ik er zelf als kind zo gek op was en mijn kinderen het toen ze nog klein waren ook leuk vonden, gaat deze blog over samen tekenen, knutselen etc.. Een aantal van de (voor)beelden komen uit mijn boeken aangezien de insteek in mijn ogen tijdloos is :) Hopelijk helpt het je op weg om zelf ideeën te krijgen en je in deze quarantaine tijd en meivakantie dingen doet en maakt die ook een positieve herinnering zullen worden. Mijn ervaring is dat samen dingen doen altijd andere vormen van conversatie met zich meebrengt en alleen dat al maakt het de moeite waard al is iets moois, en dat is alles wat er ook maar ontstaat en gemaakt wordt, natuurlijk sowieso.
Tekenen en zagen
Simpeler kan het bijna niet, maar je maakt zo van een ‘gewone’ tekening in no time iets heel bijzonders. Eventueel eerst uitvergroten en uitprinten (en inkleuren?) of meteen de originele tekening opplakken en met een figuurzaag uitzagen. Bescherm je kind tegen te kleine en gedetailleerde dingen en neem niet te dik hout maar dun triplex o.i.d. zodat het ook te realiseren is zonder dat het mis gaat. Ik vond de periode waarin de verhoudingen nog niet helemaal klopten de leukste. Heb je nog een stukje hout of dik karton liggen dan is het opplakken van tekeningen zonder dat je ze uitknipt of -zaagt zodat je ze mooi kunt ophangen of neerzetten ook een idee. Door in de basis iets anders te gebruiken dan dat voor de hand liggende krijgt het iets extra kunstigs.
Papier-maché
Je hebt er bijna niets voor nodig behalve wat behanglijm, oude kranten, eventueel verf en ijzerdraad en je kunt 3D aan de gang. Ik vind het werken met vormen en daarbij lekker kliederen met lijm, die je gewoon uit de kleren kunt wassen, echt heerlijk. De mooiste vormen kun je bedenken en ik heb er verschillende dingen door mijn kinderen gemaakt aan overgehouden die al jaren in huis staan. Om een poppetje van ijzerdraad of om een ballon (als basis van een beest of portret) heen met papier-maché. Maar ook een ketting met ambachtelijke kralen als verrassing voor oma of mama aanstaande moederdag is leuk om te maken. Die van mij maakte jaren geleden als enige uit de klas geen gekleurde maar een effen zwarte ketting voor me, nog steeds bijzonder al was het maar vanwege het zwart dat zo zorgvuldig gekozen was.. rekening houdend met mijn smaak :)
Een film van foto’s
Niet specifiek voor maar wel mét kinderen is het maken van een serie foto’s met bijvoorbeeld verschillende gezichtsuitdrukkingen, van alle kanten of verschillende stemmingen. Wanneer je deze print en op een leuk formaat (en voor de heel handigen onder ons op een bijzondere vorm) plakt krijg je een soort stilstaande film. Leuk voor nu, maar ook zeker leuk voor later. Je hoeft dit niet in één vorm of allemaal even groot te doen, ook daar kun je alle kanten mee op. Het gaat erom dat het samen een bijzonder tijdsbeeld wordt.
Oude meester en helden
Tekenen is natuurlijk altijd leuk en daar kun je nog iets aan toevoegen. Een uitgangspunt kan helpen om weer eens iets heel anders te doen. Zoek een foto op internet van een oude meester of een held en neem die als onderwerp. Houtskool of potlood, een flink papier en gewoon doen. Zeker met meerdere kinderen is het leuk om te zien hoe iedereen het anders doet en ook hiervoor geldt het is altijd goed: iedereen kan tekenen. Een leuke variatie op dit uitgangspunt is met zijn allen, dus ook de ouders en grotere broers en/of zussen, het zelfde onderwerp na tekenen. Geen beperking wat onderwerp, kleur en materiaalgebruik betreft maar gewoon een ding of iemand door allemaal na laten maken en dan de verschillen bekijken. Je zult je verbazen over het talent wat in iedereen schuilt wanneer hij/zij het gewoon doet zoals hij dat wil.
In de tuin van het Rijksmuseum hebben we twee jaar geleden een workshop natuurtekenen gedaan waar we alledrie dezelfde boom tekenden. Echt ook iets om te proberen (wel boeken) wanneer de musea straks weer open zijn. Hoe leuk is het om achter je eigen ezel op zo’n bijzondere plek onder kundige begeleiding ‘kunst’ te maken.
Je eigen knuffel
Echt nog steeds één van mijn lievelingsstukken uit de kindercollectie: de knuffel. Met niets iets moois en daarna dierbaars creëren vind ik zelf het allerleukst. Geen moeilijk gedoe met materialen die je niet in huis hebt, maar gewoon heel opportunistisch iets maken met dat wat er is. Twee lapjes stof in een knuffelvorm die je ze zelf laat bedenken uitknippen (bijvoorbeeld uit die oude lievelings pyjama of dat favoriete T-shirt waar ze uitgegroeid zijn). Gewoon aan de buitenkant zelf aan elkaar laten naaien, waardoor de stiksels een mooi extra detail worden, tot het bijna dicht is en vullen met materiaal waarmee het een lekkere zachte knuffel wordt. Dan kan met stof maar wanneer er netjes genaaid is dan is rijst ook een heel fijn materiaal wanneer de vorm dit toelaat, minder zacht maar wel heel prettig. Wat mij er het meest verwonderde waren de bijzondere, maar ook herkenbare vormen die blijkbaar geassocieerd werden met de ideale knuffel.
Cassettebandje
Mocht je ze nog niet allemaal naar de kringloopwinkel hebben gebracht dan zijn cassettebandjes en videobanden een bijzonder materiaal voor de wat gevorderde knutselaar met heel veel geduld. Je kunt er namelijk heel bijzondere dingen mee maken door er tekeningen mee te plakken. Mijn middelste zoon is er inmiddels heel handig mee geworden en heeft er een paar filmhelden mee gemaakt. Op Youtube zijn goede tutorial te vinden, zoekterm: cassette tape art. En bedenk zoals met veel dingen is het ook hiermee: oefening baart kunst!
Origami
Altijd leuk en van eenvoudig tot supercomplex: origami figuren vouwen. Je hebt niets meer nodig dan een velletje dun papier en een vouwinstructie van internet. De mooiste vormen en dieren kun je maken en zeker met die vaak nog kleine vingers lijken ze wel in het voordeel. En met grotere stukken papier heb je al snel een bijzonder (tijdelijk) object in huis.
Taart
Een taart bakken en dan ook nog lekker zelf opeten, welk kind wil dat nou niet. Die van mij hebben de lekkerste taarten gemaakt nadat ze ook zelf op internet hadden uitgezocht wat ze wilden maken en wat hen lekker leek voor degene voor wie het was. Een beetje ruim laten plannen maakt door voorpret ook weer een onderdeel van het geheel, voor mijn man werd zelfs een tekening gemaakt om hem vooral te herinneren aan wat er komen ging. Ik geloof ook dat de baas zijn in de keuken een extra dimensie aan het geheel geeft, en in mijn ogen kun je je er ook maar beter zo min mogelijk mee bemoeien. En wanneer je die mooie en ook geweldig lekkere taart hebt gebakken ben je wel echt een meesterbakker!
Lego master
Misschien te voor de hand liggend, maar toch.. niet dat vroeger alles beter was, maar in mijn ogen werd er wat meer beroep gedaan op je creatieve vormogen bij het spelen met LEGO. Maar ook met de -of misschien wel juist mede door- de variëteit van stukjes kun je de mooiste dingen zelf maken zonder een bouwbeschrijving. Neem iets wat je kinderen leuk vinden en probeer het na te maken of improviseer gewoon een leuk object uit het niets. In dit laatste geval is het gebrek aan kaders de extra uitdaging.
Junior stylist m/v
Nu we allemaal zo aan huis gekluisterd blijven de komende tijd is het een idee om de kinderen ook een plekje te gunnen en ze hun eigen stilleven samen te laten stellen. Ik vond het altijd leuk toen die van mij nog klein waren om LEGO poppetjes en Thunderbirds eilanden de basis te laten zijn van vrolijke composities. Ik denk dat heel veel kinderen het leuk vinden om zoiets met hun lievelingsdingen te doen en het zal je verbazen hoe mooi en divers dat kan worden. Lekker hun gang laten gaan en elkaars werk laten beoordelen kan ook nog een leuke extra zijn. Maak er een foto van en stuur een (digitale) kaart naar opa en oma en je doet er nog iets extra’s mee. Kleine moeite en groot plezier.
Sand art
Deze valt ook in de categorie: met bijna niets een groots effect. Neem liefst een zwart of heel donker papier, wat lijm en droog -liefst fijn- zand. Tekening met lijm laten maken en zand erover :). Makkelijker kan ik het niet maken!
Boekenlegger
Er wordt veel meer gelezen deze periode en dat is natuurlijk goed nieuws, ook voor de creatieve kinderen die iets leuks willen maken voor opa, oma of iemand anders. Een boekenlegger is echt weer iets anders dan een kaartje of tekening dat door de bus valt. Heel simpel, een stukje stevig papier of dun karton in een passende vorm snijden en ze kunnen aan het werk. Dat kan met het ‘gewone’ materiaal aan potloden, verf en/of viltstiften, maar met een dunne fineliner krijg je weer een heel ander en verrassend resultaat. De combinatie van het beperkte formaat, dunne lijnen en gedetailleerde vormen zijn in mijn ogen voor elkaar gemaakt.