Biografie Marijke Schipper

Opleiding
Na mijn middelbare school en modeopleiding ben ik naar Amsterdam verhuisd om aan de Amsterdamse Grafische School te gaan studeren. Nadat ik daar de opleidingen Grafische en Reclamevormgeving succesvol had afgerond besloot ik een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te volgen.

 

Werkervaring
Na mijn opleidingen en stages, o.a. bij De Nederlandse Opera op de decor- en kostuumafdeling, werkte ik achter de schermen bij de musical ‘Cats’ in Koninklijk Theater Carré. Hier was ik medeverantwoordelijk voor de kostuums en de kostuumwisselingen tijdens de voorstellingen. Aansluitend verzorgde ik twee jaar lang de kleding, productie en rekwisieten bij de rondreizende theatervoorstelling ‘Scherzo’ van Mini & Maxi.

In 1995 ben ik als set dresser bij Goede Tijden, Slechte Tijden aan de slag gegaan. Daar was ik gedurende twee jaar verantwoordelijk voor de aankleding van de sets en de styling tijdens de opnames. Met die opgedane kennis kon ik in 1997 bij uitgeverij Sanoma aan het werk als interieurontwerpster en stylist voor diverse (woon)bladen, waaronder vtwonen, 101 Woonideeën, Ariadne en Margriet.

 

‘Het meewerken aan live theater en televisie geeft echt bijzondere energie en spanning. Het moet in één keer helemaal goed, maar daarna is het ook echt helemaal klaar!’

 

Zelfstandig ondernemer
Aangezien ik me verder wilde ontwikkelen, besloot ik om als zelfstandig interieurontwerpster verder te gaan. In 1999 werd ik benaderd om in samenwerking met Jan des Bouvrie diverse metamorfoses te stylen voor het televisieprogramma TV Woonmagazine. Dit werd de basis voor mijn verdere televisiewerkzaamheden. In 2003 werd ik gevraagd voor de opstart van het programma SamenWonen met Erik van der Hoff. In dit programma kregen stellen die gingen samenwonen een nieuw interieur waarbij het samenbrengen van twee heel verschillende interieurstijlen centaal stond. De functie van mij hierin was om deze twee stijlen samen te brengen tot een mooi, passend geheel zonder de smaak en identiteit van beide bewoners uit het oog te verliezen. Dit beviel iedereen zo goed, dat ik alle vijf de seizoenen van SamenWonen op mijn naam heb staan.

 

‘Nog steeds word ik benaderd door mensen die me kennen van SamenWonen en naar aanleiding daarvan mijn advies willen. Ik vind televisie maken enorm leuk, zowel het werken voor als achter de camera. Ik geniet ervan om iets mooier te maken, al is een interieur voor mijn gevoel nooit helemaal af.’

 

Ook was ik jurylid in het verbouwingsprogramma Het Blok en werkte ik als ontwerpster mee aan het programma Stijlloos. Sinds 2003 werk ik zowel voor als achter de schermen mee aan het programma Eigen Huis & Tuin en ontwerp ik hiervoor interieurs voor de meest uiteenlopende ruimtes in huis alsmede de daarbij behorende meubelen die als DIY in het programma langskomen. Ik ben daar regelmatig in beeld te zien geweest als gastontwerper en heb daarnaast ook vaak de styling van de tuinen gedaan. In 2015 was ik wekelijks te zien als stylingcoach voor het programma House Rules Holland. Hier heb ik de koppels die elkaars huis verbouwden begeleid en met mijn advies ondersteund. De laatste jaren word ik als art director voor de meest uiteenlopende andere programma’s benaderd. Zo heb ik onder andere voor de programma’s Koffietijd en 5 Uur Live gedurende drie jaar de studio om de week een nieuwe look and feel gegeven. Tijdens de Woonweken en kerstperiodes heb ik gedurende een aantal jaren de studio dagelijks een volledige make-over gegeven. Dit waren enorme uitdagingen, aangezien de studio elke dag geschilderd, behangen, ingericht en gerestyled moest worden om vervolgens de volgende ochtend live in de uitzendingen mijn keuzes in beeld te onderbouwen.

Voor Heel Holland Bakt ben ik sinds 2018 verantwoordelijk voor de inrichting van de tent en ook verzorg ik sinds een aantal jaren voor First Dates, First Dates Hotel, Gezond Verstand, De Klas, Cash or Trash, The Repair Shop en Dragon’s Den de art direction. Ik vind het elke keer weer een leuke uitdaging om op steeds wisselende locaties en in verschillende decors de juiste sfeer neer te zetten. Ook verzorg ik regelmatig de inrichting en styling voor reclamefotografie en commercials.

 

Boeken
Uitgeverij Kosmos heeft mij in 2007 benaderd om een boek over interieurvormgeving te schrijven. In april 2008 verscheen mijn eerste boek: Mijn Huis! In dit boek geef ik antwoord op vragen van stellen die gaan samenwonen of gezinnen met interieurproblemen. De inspiratie voor dit boek heb ik gehaald uit mijn eigen ervaringen. Van Mijn Huis! lag binnen 5 maanden een tweede druk in de winkel.

 

‘Ik vind het ontzettend leuk om boeken te schrijven en het eindresultaat is telkens weer iets om trots op te zijn. Het lijkt me ook geweldig om columns en blogs te schrijven over styling en interieur vanuit mijn perspectief. En natuurlijk hoop ik dat er nog meer boeken zullen volgen!’

 

Na dit succes verscheen half oktober 2008 mijn tweede boek: Ruimte voor Kids, een boek over wonen van 0-12 jaar. In dit boek worden de woonwensen van kinderen geïnventariseerd en sfeervolle oplossingen gegeven, die goed passen in een eigentijds interieur. Ook dit boek kreeg een vervolg: eind september 2009 verscheen namelijk 100 x Mooier Wonen, een boek met stylingtips die niet vragen om grote investeringen, maar om wat extra aandacht en waarin ik je met andere ogen probeer te laten kijken naar dingen die je al hebt.

 

Inspiratie
De basis voor mijn inspiratie ligt voor een groot deel in de reizen die ik vanaf mijn achttiende gedurende vijf jaar maakte. Met bijbaantjes verdiende ik voldoende voor de tickets en vertrok zo vijf zomers achter elkaar voor tien tot twaalf weken naar het buitenland om daar te gaan werken, zodat ik daar ook echt de cultuur van het land kon ervaren en in de meeste gevallen ook iets voor de samenleving kon doen. Zo heb ik in Israël in een kibboets gewerkt, in New York als creatieve groepsleidster in een zomerkamp voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen, op Curaçao eveneens op creatief vlak in een kliniek voor alcohol- en drugsverslaafden, in India in een hotel en in Zuid-Afrika heb ik zowel op een reclamebureau als aan een watervoorzieningsproject gewerkt. Mijn meest bijzondere moment en herinnering van al mijn reizen was mijn ontmoeting met Nelson Mandela bij hem thuis in Soweto.

 

 ‘Het is ongelofelijk hoe thee drinken bij Nelson Mandela, slapen in de openlucht onder een sterrenhemel in Jaisalmer en werken met verslaafden je kijk op mensen en de wereld vormt en je kan inspireren.’

 

Zelfstandig ondernemer
Naast mijn diverse werkzaamheden voor televisie ben ik als interieurontwerpster en art director ook zakelijk en particulier werkzaam. Zo doe ik de meest uiteenlopende opdrachten: van het restylen van kantoorpanden tot particulier interieuradvies in Nederland en België. Deze afwisseling maakt voor mij het ondernemerschap extra leuk.

 

‘Ik vind respect voor mensen en hun omgeving heel belangrijk. Juist door goed te luisteren naar de persoonlijke wensen en behoeften kun je mensen een interieuradvies geven dat bij hen past zonder dat ze worden opgezadeld met iets moois waarin zij zichzelf niet herkennen.’

 

Toekomst en idealen
Ik zou in de komende jaren graag een eigen collectie willen ontwerpen en daarbij gebruik maken van mijn ervaring en idealen. Bijvoorbeeld door spullen verantwoord te laten produceren en/of te ontwerpen voor een verantwoord producerend bedrijf. En tegelijkertijd sta ik natuurlijk ook open voor onverwachte projecten en andere leuke uitdagingen die er op mijn pad gaan komen!