03 – Tafelen
Een goed excuus of niet
Je kunt van alles verzinnen om in deze periode van dingen in huis iets leuks of nog leukers te maken. Eten schijnt er één van te zijn en daar kan ik me best iets bij voorstellen. De verjaardagen gaan gewoon door, iemand verrassen is altijd leuk, thuis uit eten als uitgangspunt of het uitgebreide zaterdag diner maken omdat je daar nu wél alle tijd voor hebt en wilt nemen of gewoon zomaar: aanleidingen genoeg te verzinnen. Of misschien ben je al met je gedachten bij bijvoorbeeld de paasbrunch die naar alle waarschijnlijkheid dit jaar ook anders wordt dan anders.
Voorpret
Hoe leuk is het om behalve van lekker eten ook van het dekken van de tafel af en toe een feestje te maken. Mijn insteek daarbij is zoals bij veel dingen: kijk
goed naar wat je al hebt in kasten, de berging of misschien in een doos met verjaardagsspullen, etc.. Door dingen in een andere context te plaatsen wordt het al snel leuk en bijzonder, zonder dat je er nu al teveel moeite voor hoeft te doen of de deur extra voor uit hoeft te gaan. Pasen staat voor de deur en de voorpret kan, wanneer je daar zin in hebt, alvast beginnen door niet alleen na te denken over wát maar deze keer ook zeker hoe. Normaal gesproken nodig je misschien vrienden of familie uit, wat nu niet kan, maar dat is in mijn ogen geen goede reden om er nu geen aandacht aan te besteden. Juist nu, kan ik me voorstellen, zijn dit soort momenten extra bijzonder en naar ik hoop voor de meeste mensen met een goede afloop later een bijzondere herinnering.
Gekleurd glas
Tijdens mijn zoektocht in huis naar dingen die ik kon combineren kwam ik wat verschillende kleuren glas tegen. Op zich geen eenheid wat vormgeving of kleuren betreft maar juist de mix maakt het bijzonder en geeft ook een echt voorjaarsgevoel, zeker met het zonnetje erbij.
Een thema
Om de tafel bijzonder te dekken kun je gebruik maken van een thema. Ook dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Veel mensen hebben onbewust al met een gedachte dingen in huis staan die goed bij elkaar passen. Maak je dat diner ter ere van je 5 jarige huwelijksfeest: zet een trouwfoto op tafel met een kaarsje en erbij en volgens mij gaat het helemaal goed komen. Heb je veel neutrale witte kerstballen kan ik me voorstellen dat dat in combinatie met vrolijke voorjaarstinten en lekker eten zo een gezellige paastafel wordt. Met Kerst heb ik dat vergelijkbaar met volle pastels gedaan en ook dat past bij elk feestelijk moment.
Samen koken of om de beurt
In veel gezinnen, zo ook bij mij, is er één die eigenlijk negen van de tien keer kookt. Uit ervaring weet ik dat je, ook al ben je geen keukenprins of -prinses, diegene echt kunt verrassen door het gewoon een keer van hem of haar over te nemen en dan is het resultaat van ondergeschikt belang (gelukkig). Nog leuker vind ik het om als gezin tijdens het tafelen om beurten iets te maken, dan kan de rest gezellig blijven zitten, je helpen of bij je rondhangen en het gezellig houden in afwachting van. Wij hebben dat afgelopen Kerst gedaan. Veel kleine hapjes met veel aandacht in elkaar gezet zodat het ook lekker lang duurt. Dat hoeft ook helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn want bij veel gerechten zit het veel meer in de aandacht die je eraan geeft dan in moeilijke of dure ingrediënten. Om het nog spannender te maken is het samen met kleine kinderen koken en het voor elkaar geheim te houden helemaal een uitje. En hoe leuk is het om op deze onschuldige leuke manier de tijd te doden en ook nog iets te leren.
Eén kleur of juist niet
Een andere manier om er een geheel van te maken is om het binnen één kleur of kleurgroep te zoeken. Misschien heb je veel spullen in je lievelingskleur, zet ze gewoon bij en door elkaar op tafel en het werkt. Ook hiervoor geldt: het maakt niet uit wat het is, het hoeft niet alleen servies te zijn, doordat het gevoelsmatig al bij elkaar past voelt het ook snel goed. En voor de echte liefhebber valt er dan wat de uitstraling van het eten betreft ook veel eer te behalen. Felle kleurtjes op witte borden maakt het energiek en ingetogen tinten op donkere borden maakt het chique.
En met bijvoorbeeld een verzameling Delfts blauw als uitgangspunt in een combinatie met andere stijlen blauw en/of wit krijg je echt een energieke Hollandse sfeer. Mix and match van alles door elkaar en je wordt er vast vrolijk van, gewoon proberen en ook genieten van het proces dan komt het altijd goed.
(Eetbare) bloemen
Bloemen zijn ook op de eettafel een geweldige sfeermaker. En niet alleen op tafel, ook op de borden doen ze wonderen. Eetbare bloemen zijn natuurlijk helemaal geweldig maar die zijn niet altijd gemakkelijk verkrijgbaar en het is wel belangrijk om daarvoor onbespoten en speciaal daarvoor gekweekte bloemen te gebruiken zodat je zeker weet dat het gezond voor je is (en zijn ook in veel supermarken verkrijgbaar). Mocht je het geluk hebben dat je een tuin hebt of in de buurt woont waar je wat bloemen kunt plukken dan zijn madeliefjes bijvoorbeeld op een donker bord prachtig. Niet te lang van tevoren plukken want lang houdbaar zijn ze niet, eenmaal geplukt. En misschien heb je wel kruidenplantjes staan, in deze tijd van het jaar bloeien die ook veel en daarvan zijn de bloemen meestal klein maar wel eetbaar en subtiel kan ook juist heel mooi zijn. Zoals de fragiele paarse bloemetjes van rozemarijn en oregano.
Buiten
Het wordt ook weer mooi weer en dan kunnen we weer buiten eten, op het balkon, in de tuin of gewoon binnen met de ramen of tuindeuren helemaal open. Ook deze toch al zo fijne beleving kun je een nog een extra feestelijk tintje geven met ook daar een mooi gedekte tafel door je bloemen even mee naar buiten te nemen en af en toe ander servies te gebruiken.