09 – Dineren in stijl
Voor veel mensen was afgelopen weekend het voorafje voor Kerst. Er is ook op culinair gebied flink uitgepakt en dat begrijp ik ook helemaal, want wat is er nou gezelliger dan een avondje in klein gezelschap lekker praten, eten en drinken en de avond zo op meerdere vlakken op een prettige manier beleven..
Met de coronaregels voor aankomende Kerst ga je misschien meerdere dagen aan de slag of heb je gewoon meer tijd omdat het gezelschap kleiner is dan anders. Wel extra motiverend om er deze Kerst nog een schepje bovenop te doen en -dat zal je vanuit mijn perspectief niet verbazen- ook de styling van dat diner wat extra aandacht te geven.
Mijn tip is om een duidelijk uitgangspunt te nemen en daar vanuit je tafel compleet te maken, te dekken en te stylen. Dat uitgangspunt kan van alles zijn en hoeft ook niet direct tastbaar; je kunt het conceptmatig aanpakken, maar wanneer dat beter bij je past dan is een thema als uitgangspunt vanzelfsprekend ook een manier. Neem bijvoorbeeld het menu van het kerstdiner: wordt het een Bourgondische avond dan kun je dat met overdadige aankleding nog meer benadrukken en echt karakter geven, ben je bijvoorbeeld meer van de nouvelle cuisine dan is een geraffineerde minimalistische styling een goed uitgangspunt. Of kies een kleurgamma en wees daarbij niet te rigide want het mag best wringen, een combinatie van oudroze via terra tot framboosrood of van flesgroen tot petrolblauw in lichte en donkere tinten, met alles daar tussenin, wordt al snel spannend en bijzonder. En bedenk dat je voor de styling van alles kunt gebruiken, juist ook dingen die niet standaard op tafel staan maar als groep sterk zijn.
Wat daarbij helpt is jezelf daar tijd voor te gunnen, probeer dat niet te bedenken terwijl de pannen bij wijze van al op het vuur staan, juist het voorwerk de komende tijd bespaart je heel veel stress tijdens Kerst en daar komt bij dat je er in mijn ogen ook echt voorpret aan kunt beleven. Alles wat je kunt verzinnen kun je alvast bij elkaar gaan zetten, wat maakt dat het de komende periode ook steeds meer gaat leven. En door tijdig te inventariseren wat je wel en wat je niet hebt hou je ook tijd over om op zoek te gaan naar die missende dingen. Dat kan voor de één een heel nieuw servies zijn en voor de ander een aanvulling binnen het gekozen uitgangspunt. En ook alleen een nieuwe set bijzondere servetten of - kaarsen maakt al een groot verschil. Alles kan en overal zijn mogelijkheden mee, je hoeft er alleen maar aandacht voor te hebben en tijd aan te besteden. En geen haast helpt hierbij echt.
Kerst zelf is als thema natuurlijk gewoon heel geschikt, bij de meesten van ons is het huis al in de sfeer en daar kan de tafel dan een onderdeel van worden. Leen wat ballen uit de boom en leg ze op tafel tussen wat groen uit de kerstboom, een streng kerstboomlichtje op batterij erbij en de tafel is al helemaal in de sfeer.
Maar natuurlijk kan dat ook anders. Is het voor jou echt tijd voor vrolijkheid combineer dan allerlei kleuren en stijlen, zeker wanneer je dat met flink veel verschillende dingen doet en je bijvoorbeeld diverse borden opstapelt wordt het al snel een geheel en ziet het er rijk uit. Of, om het extra sjiek te maken, beperk je tot de combinatie van wit met gouden accenten.
Tip: vergeet ook het gebied boven de tafel niet. Met een paar kerststerren, ballen aan linten, honeycombs in de juiste kleur, etc. boven de tafel maak je er meer een eilandje van en dat maakt het intiemer en sfeervoller. En bedenk dat dat allemaal niet zo braaf hoeft want daar wordt het maar onnodig ingewikkeld van. Verschillende vormen, maten, materialen en hoogtes, het maakt niet uit wat, wanneer het maar binnen je uitgangspunt past. Juist die niet voor de hand liggende combinatie is extra leuk en bijzonder.
Licht bepaalt in huis, en zeker ook tijdens dat kerstdiner, voor een groot gedeelte de sfeer. Kaarsen zijn daarvoor gemaakt maar helaas geven ze niet altijd voldoende licht of is de combinatie kaars en jouw gasten niet ideaal. Kleine kinderen en vuur vind ik bijvoorbeeld vaak wat onhandig maar ook bij het opscheppen etc. kunnen kaarsen onhandig zijn. Gelukkig heeft de techniek daar een oplossing voor: de oplaadbare kaars of nog beter de oplaadbare en zelfs dimbare tafellamp. Ik vind het ideaal en zeker wanneer de lamp zelf ook mooi is ook nog wat styling betreft een aanvulling.
Wat een tafel ook veel lekkerder maakt zijn bloemen; iets levends op tafel als tegenhangers van de harde vormen van het servies en glazen. Dat hoeven geen hele bossen te zijn maar juist net die ene bijzondere bloem of tak die past bij jouw uitgangspunt in een klein glaasje zodat je er niet tegenaan maar overheen kijkt werkt veel beter. En ook bloemen (liefst eetbaar) op de borden als styling doen het goed en stralen luxe uit. En mocht je nog ruimte over hebben is de combinatie met een grote bos in dezelfde stijl natuurlijk extra mooi, dat kan op tafel maar op een andere plek in huis werkt ook. Je voelt mede daardoor dat het allemaal bij elkaar bedacht is en dat maakt het geraffineerd tot een totaal. En dat is iets wat voor jezelf allemaal leuk is om te doen maar zeker ook iets wat maakt dat mensen zich extra welkom en verwend zullen voelen en wie waardeert dat nou niet?
Kerst 2020 wordt voor veel van ons anders dan vorige jaren maar uiteindelijk hoop ik dat het, ondanks alle beperkingen, je toch lukt er iets moois en bijzonders van te maken. Goed voorbereiden, ook daarvan genieten en vooral geen onnodige stress.
Fijne feestdagen!